Brza isporuka

Na teritoriji cele Srbije

Pomoć pri kupovini

Kontaktirajte nas

Online naručivanje

Na sajtu ili putem telefona

Prednosti i nedostaci: Poljoprivredna biomasa kao izvor energije

Poljoprivredna biomasa podrazumeva biljne ostatke koji uključuju kukuruzovinu, oklasak, slamu, stabljike, ljuske i granje. Ovi otpaci sa njiva, ali i ostaci iz voćnjaka i vinograda koji nastaju nakon rezidbe našli su svoju primenu kako u proizvodnji komposta tako i kao izvor energije koji je za razliku od fosilnih goriva obnovljiv.

Potencijal poljoprivredne biomase iskazuje se u tonima ekvivalentne nafte, a jedna tona ekvivalentne nafte iznosi blizu 42 GJ (gigadžula). Profesor Fakulteta tehničnih nauka u Novom Sadu Milan Martinov, kaže da se potencijal poljoprivredne biomase u Srbiji procenjuje na oko 1,7 miliona tona ekvivalentne nafte.

Poređenja radi, ukupni konzum primarne energije u Srbiji je oko 15 miliona tona ekvivalentne nafte.

„Prema Akcionom planu za obnovljive energije Srbije iz 2013. godine, potencijal biomase predstavlja 60 posto ukupnih potencijala obnovljivih izvora energije, odnosno oko 3,4 miliona tona ekvivalentne nafte. Od te količine koristi se oko 1,3 miliona, pri čemu dominira drvo, sa skoro jednim milionom“, rekao je Martinov.

On naglašava da prilikom procene potencijala poljoprivredne biomase treba uzeti u obzir činjenicu da odnošenje žetvenih ostataka ima uticaja na očuvanje plodnosti zemljišta, te je održivi potencijal verovatno niži za oko 30 posto od navedenog, ali da to nije precizno utvrđeno.