Brza isporuka

Na teritoriji cele Srbije

Pomoć pri kupovini

Kontaktirajte nas

Online naručivanje

Na sajtu ili putem telefona

Kako uraditi kalkulaciju troškova na poljoprivrednim gazdinstvima

Kako bi se ostvarila rentabilnost poslovanja važno je pažljivo obaviti kalkulaciju troškova. Problem nastaje jer veoma mali broj poljoprivrednih gazdinstava radi bilo kakav obračun troškova.

Postupak utvrđivanja troškova proizvodnje u ekonomiji naziva se sastavljenje kalkulacija. Pored utvrđivanja ukupnih troškova i troškova po jedinici dobijenih proizvoda (cene koštanja proizvoda), u kalkulacijama se utvrđuju i drugi ekonomski pokazatelji poslovanja (finansijski rezultat, stepen ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje, ukupna i tržišna vrednost proizvodnje i dr.).

Ako se uzme u obzir odsustvo vođenja knjigovodstvene evidencije na našim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i nemogućnost izračunavanja pune cene koštanja proizvoda, analitička kalkulacija na bazi varijabilnih troškova je veoma interesantna za uvrđivanje ukupne vrednosti ostvarene proizvodnje.

Vrednost se dobija množenjem tržišne cene dobijenih proizvoda i njihove količine, a zatim se oduzimaju varijabilni troškovi proizvodnje dobijenih proizvoda – troškovi materijala (seme, stajsko i mineralno đubrivo, sredstva za zaštitu bilja, hrana itd), varijabilni troškovi upotrebe mašina (gorivo i mazivo), kao i varijabilni deo opštih troškova.

Troškovi rada se u zavisnosti od organizacije rada na gazdinstvu mogu biti tretirani ili kao fiksni, odnosno varijabilni, tako da mogu biti uključeni u određivanje vrednosti marže pokrića.

Rezultat analitičke kalkulacije na bazi varijabilnih troškova naziva se maržom ili doprinosom pokrića, odnosno bruto maržom.