Brza isporuka

Na teritoriji cele Srbije

Pomoć pri kupovini

Kontaktirajte nas

Online naručivanje

Na sajtu ili putem telefona

10 zlatnih pravila za zalivanje biljaka tokom letnjih meseci

Tokom letnjih meseci biljkama je potrebno mnogo vode da bi preživele visoke temperature. Međutim, mnogi od nas greše kada misle da će zalivanjem biljaka i cveća u neograničenim količinama njih zaštititi od vrućine. Da bismo razjasnili nedoumice kada i koliko vode je potrebno vašim biljkama, otkrivamo vam 10 zlatnih pravila za zalivanje cveća tokom letnjih meseci.

Razvoj većine biljaka zavisi od procenta ravnomerne vlažnosti. Međutim, često čim vidimo da zemlja oko biljke nije dovoljno vlažna, mi dodajemo još vode. Potrebno je ostaviti zemlju da se dovoljno osuši, pa tek onda dodati vode. Blago sušenje zemlje imaće bolji efekat na brži rast korena nego konstantno zalivanje.

Vaše biljke zalivajte jednom do dva puta nedeljno. To će biti dovoljno da osvežite biljke, pružite im vlažnost. Bolje je da cveće zalivate ređe, ali većom količinom vode, nego sa malo vode, a često.

Iako neki to već znaju, potrebno je naglasiti da je biljke najbolje zalivati tokom kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. S obzirom na to da je voda hladna, a zemljište toplo, ukoliko ipak odlučite da je bolje zalivati biljke po najvećoj vrućini, setite se da će sva voda mnogo brže ispariti i da će biljke brzo ostati bez vlažnosti. Takođe, ukoliko ih zalijete uveče, one će biti opskrbljene vodom i spremne će sačekati novi dan.

Vlažno lišće postaje vrlo brzo obolelo lišće. Ukoliko ih navlažite i ostavite tako preko noći, stvorićete pogodno tlo za stvaranje gljivica. S druge strane, ukoliko na listovima ostane vode preko dana, na tim mestima će se stvoriti opekotine od sunca.

Adekvatna količina vode za zalivanje podrazumeva da ona mora stići i do korena. Premala količina vode često pokriva samo gornji sloj zemlje i ne odlazi u dubinu. Dovoljna količina vode podrazumeva i da vlažnost zemljišta bude ravnomerno raspoređena sve dok plodovi, u slučaju povrća i voća, ne budu spremni za branje.